Szkoła Podstawowa nr 5 z Oddziałami Mistrzostwa Sportowego im. Wlastimila Hofmana w Szklarskiej Porębie

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 808826
    • Do końca roku: 240 dni
    • Do wakacji: 47 dni
  • Kalendarium

    Niedziela, 2024-05-05

    Imieniny: Irydy, Tamary

KUCHNIA DLA ODWAZNYCH, CZYLI GOTOWANIE W KLASIE III

W poniedziałek, 21 października 2019 r. klasa III postanowiła sprawdzić jak można wykorzystać dary jesieni w kuchni.

Uczniowie podzielili się na dwie sekcje: wytrawną i deserową. Sekcja „deserowa” to wielbiciele szarlotek, a  „wytrawna” to koneserzy… kiszonej kapusty (taki wybór padł w trakcie wyboru przepisów do wykonania.

Szatkowanie, ubijanie, zagniatanie, krojenie dało niesamowicie smaczny efekt na koniec – przepyszną szarlotkę. Na kiszoną kapustę, pełną witaminy C, magnezu, potasu, żelaza i wapnia, musimy jeszcze poczekać, ale już widać, że warto!